Geen categorie

Aanspannen en ontspannen

De oefeningen van de fysiotherapeut geven een bijzonder effect. Schouders aanspannen en ontspannen, rug, onderrug, ademhalingsoefeningen: juist door bewust de spieren aan te spannen lijkt het alsof de spieren ook beter snappen hoe ze moeten ontspannen.

Door deze oefeningen vlak voor het slapen gaan te doen, treedt vervolgens een ontspanning in die mij een goede nachtrust bezorgde. Yes, wat een verschil!

Door overdag de oefeningen ook een keer te doen, lijkt het er op dat de spierspanning ook dan vermindert en ik minder last van m’n nek en hoofd heb. Ook al heb ik gezwommen of gefietst, wat normaliter tot ontspanning leidt, doe ik nu deze oefeningen. Door de prikkels die ik onderweg opdoe bij het fietsen en zwemmen (licht, geluid, praten met mensen) kom ik wel aan m’n beweging, maar is de mentale inspanning zo groot, dat ik mentaal vermoeider terugkom, dan ik bij deze normale fysieke inspanning gewend was.

En dat blijft het meest lastige. Fysiek zou ik een grotere belasting wensen en ook aankunnen, maar mentaal geeft dat een zodanige druk dat m’n spieren verkrampen. Dit blijkt ook tijdens mijn slaap.

De volgende avond ben ik zo moe dat ik de oefeningen niet kan doen. Te uitgeput en alles doet me zeer. Die nacht wordt ik rond half vier wakker en kan niet meer slapen. Ik neem mij voor om, hoe moe ik de volgende avond ook ben, de oefeningen toch te doen. De reactie van de spieren is wederom verbluffend.

Nu de discipline opbrengen om dagelijks deze oefeningen te doen!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s