Geen categorie

Niet rennen maar plannen!

Afgelopen zondag heb ik een proefles Chi Neng Qigong gevolgd. Chi Neng Qigong is een helende bewegingsleer die over de hele wereld beoefend wordt. De eenvoudige oefeningen stimuleren je levensenergie door het openen van al je energiebanen en organen om zo de energie door zowel lichaam als geest te laten stromen. En laat dat nu net hetgene zijn waar ik naar op zoek ben: Energie!

Nu mijn energie langzaam iets lijkt toe te nemen, groeit het vertrouwen in mijn herstel maar ook de acceptatie dat dat nog even kan gaan duren. Vertrouwen moet je winnen, zeggen ze wel eens. In dit geval het vertrouwen in mijn lijf en hoofd dat het wel goed gaat komen, dat mijn lichaam weer gaat doen wat bij een vrouw van 44 jaar normaal is om te doen: werken, sporten, met de kinderen op stap, uitjes, naar feestjes etc. Net die dingen die de afgelopen maanden niet of zeer beperkt mogelijk waren.

Vandaag heb ik voor het middaguur mijn portie lopen, fietsen en zwemmen al binnen. Best trots eigenlijk dat ik dit al kan. Zolang er geen druk achter zit door te plannen en ik op tijd pauzeer kan ik ontspannen de activiteiten doorlopen. Laat plannen, variëren, ontspannen en pauzeren nu net de vier ankers zijn van het “niet rennen maar plannen” principe ontwikkeld door het UMC Utrecht en Maastricht en mij ter hand gesteld door de ergotherapeut van het UMC Utrecht.

Het lijkt zo simpel en iedereen weet het ook, maar toch zie ik mezelf en anderen, zodra ze zich goed voelen weer racen en haasten. Het  “even dit” en “even dat” past niet binnen deze vier pijlers, maar lukt het jou om dit uit je vocabulaire te laten?

De energie in je lichaam is in feite net zo kostbaar als fossiele energie. Wanneer we niet op tijd tanken stopt een auto met rijden. Maar ik zie zoveel mensen om me heen die hun lichaam volledig “leegrijden” en niet op tijd bijtanken. Pauzeren, variëren en ontspannen dat is wat ik nu opnieuw mag leren. Omdat ik dagelijks voel wat het effect is op mijn energievoorraad (die nog steeds heel beperkt is) heb ik een A4tje in mijn woonkamer staan met deze woorden:

PAUZEREN

VARIEREN

ONTSPANNEN

PLANNEN

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s