persoonlijke ontwikkeling

Veel relatieleed blijft verstopt achter de voordeur

Kom Van Onmacht Naar Kracht

Iedereen heeft een verhaal…waar je ook bent, op het werk, bij de buren of op het terras in je vakantieplaats. Zodra het woord “R” woord valt, komen de verhalen direct. Of het nu over je gesprekspartner gaat of over vrienden/familie van…, iedereen heeft wel een verhaal waarbij de relatie onder druk staat.

Met mijn boek “Van Onmacht Naar Kracht, scheiden is (g)een optie” wil ik een taboe doorbreken dat rust op relatieleed. Leed waarbij mensen onmacht voelen, omdat ze elkaar niet meer verstaan, het begrip weg is, respect ver te zoeken is. Alles lijkt beter dan bij deze man of vrouw te blijven doordat de irritaties hoog oplopen, zo hoog, dat scheiden de enige optie lijkt.

Scheiden kan soms een opluchting zijn voor mensen, dat heb ik gezien in de bijna tien jaar dat ik als mediator mensen begeleidde bij hun scheiding. “Regel het maar, des te eerder zijn we van elkaar af en kan ik doorgaan met mijn leven…”, was wat ik vaak hoorde.

Gaandeweg bleek dat het loskomen van elkaar echt niet van ene op de andere dag “gefixt” was. Dat, of je nu uit elkaar gaat of niet, pijn, verlies & rouw doorleefd moeten worden om weer verder te kunnen met je leven. Daarom doe ik mijn boek een oproep aan alle ouders van Nederland:

Vele scheidingen zijn onnodig. Er zouden minder scheidingen zijn als:

  • mensen meer zelfreflectie zouden hebben
  • mensen beter in staat zouden zijn hun grenzen aan te geven
  • mensen hun verlangens meer zouden delen
  • mensen (wan)gedrag los zouden kunnen zien van de mens die het gedrag vertoont

Iedereen wil uiteindelijk Erkenning, Waardering en Respect. Van anderen, maar ook van zichzelf. En daar hebben we de angel gevonden. Zolang een mens niet in staat is om zichzelf te erkennen en te waarderen voor wie hij is, dan is het zelfrespect ver te zoeken.

Scheiden is een optie voor mensen die mishandeld worden, geestelijk of lichamelijk. Voor al die andere mensen is dit boek. Neem de regie over je eigen leven, je eigen geluk, en daarmee ook de verantwoordelijkheid voor de relatie met jezelf. Is die relatie volwaardig genoeg? Kun je jezelf verdragen met al je imperfecties en schaduwkanten? Pas dan kun je van daaruit de verbinding met die ander aangaan.

Maar hoe doe je dat? Hoe ga je echt op eigen benen staan? Hoe daag je jezelf uit, doorbreek je oude kind(erlijke)- en familiepatronen en laat je je relatie met je partner niet meer de dupe worden van de slechte relatie die je met jezelf hebt of had? Dat staat omschreven in mijn boek dat heeft uitgemond in de VONK-methode. Ik geef stellen of mensen individueel graag de handvatten hoe zij Van Onmacht Naar Kracht kunnen komen. Met deze handvatten kunnen zij zelf de stappen zetten die nodig zijn om uit de relatie impasse te komen. Om op de op het oog doodlopende weg zelf een zijweg te creëren waardoor een ander perspectief ontstaat. Waardoor het dorre en droge landschap verandert in een vruchtbare wijngaard waar het proces van groei kan worden ingezet.

Ik vergelijk een relatie graag met een wijnstok waar de relatie met de juiste zorg en aandacht verder kan rijpen, net zoals de druiven aan een wijnstok. En waar van jaar tot jaar de oogst wordt bepaald door de zorg die het stel aan de wijnrank heeft besteed. Hoeveel water, kalk, mest & zon (lees tijd, aandacht & energie) in de relatie wordt geïnvesteerd, bepaalt hoe sappig en vol de druiven zijn. Een wijnrank die wordt verwaarloosd geeft minder goede druiven, een relatie die wordt verwaarloosd geeft met de jaren een steeds wrangere afdronk. Dus geef jezelf en elkaar de aandacht die nodig is om die grand cru van je relatie te maken en te houden!

http://www.vanonmachtnaarkracht.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s