persoonlijke ontwikkeling

Wat heeft Chineng Qigong mij gebracht?

Mijn eerste kennismaking met Chineng Qigong

Ik ben eind 2015 begonnen met het volgen van lessen bij Jolanda Bast. Ik was aan het herstellen van een ongeluk dat ik kreeg in maart 2015, een herstel dat niet heel snel ging. Vanaf de eerste proefles bij Jolanda in december 2015 wist ik dat dit iets voor mij kon gaan zijn. Ik was al maanden op zoek naar de sleutel tot mijn herstel. De zachte bewegingen en ook de intensiteit van de oefeningen brachten mij direct een gevoel van thuiskomen. Ik werd er blij van en dat kon ik wel gebruiken na 9  maanden revalideren. Ik was eigenlijk op zoek naar een re-vitalisatie en dat kon Jolanda mij als geen ander brengen.

Wekelijks deed ik mee met de lessen en zo ging ik in maart 2017 naar teacher Li. De eerste dag was heftig, een grote groep, veel prikkels, veel spullen in de ruimte, ik voelde me onrustig en alleen.

IMG_8118Teacher Li

De  andere cursisten, waren al veel verder…ik was de enig die (nog) niet bezig was met haar opleiding. Ik leerde Saskia kennen, zji was er alle dagen bij. Na de eerste dag, was ik totaal uitgeput, de traagheid van de oefeningen, het inzoomen op de details maakten dat ik me afvroeg: is dit het, is dit wat chineng mij gaat brengen? Pijn & onmacht hielden elkaar in z’n greep. Ik ging thuis slapen en de volgende ochtend kon ik alleen maar huilen. Ik was doodop en ik was niet in staat om terug te rijden naar Groesbeek. Ook was ik boos, heel boos. Het was allemaal zo anders dan ik mij had voorgesteld. Ik belde Jolanda voor advies en zij gaf aan dat ik Patricia ook kon bellen. Jolanda stelde me gerust en stimuleerde mij om terug te gaan naar Groesbeek en aan teacher Li te vragen wat ik het beste kon doen. Ook kon ik aan Saskia vragen wat te doen. Ik besloot mijn slaapspullen mee te nemen en in Groesbeek te blijven. Dat wilsbesluit bracht rust.

Ik kwam rond het middaguur terug in Groesbeek en vroeg aan teacher Li wat te doen. Hij zei simpel: let it be Judith. Die simpele woorden waren verwarrend: wat moest ik er laten zijn? Ik besloot helemaal vooraan te gaan staan en me te focussen op Li. Vanaf dat moment ging ik met alle oefeningen in de overgave. Ik kwam in een trip down memory lane van mijn kindtijd tot aan mijn 18e jaar. Na mijn ongeluk had ik gemerkt dat ik me weer een meisje van 11 voelde. De training bij Li maakte dat ik in dit proces weer een laag dieper ging. Vanaf mijn elfde jaar heb ik met mijn ouders gezorgd voor mijn verstandelijk beperkte broertje en zusje, toen 6 en 1 jaar oud. Mijn kindzijn ging over in volwassenheid en verantwoordelijkheidsgevoel, sonde voeding geven aan mijn zusje, zij had een eetfobie opgelopen in het ziekenhuis toen zij voor de vele longontstekingen in het ziekenhuis lag. Al het verdriet en boosheid over de situatie waar ik toen in terecht ben gekomen kwamen boven. Niet in de verwijtende sfeer, niemand had hier schuld aan, maar wel dat ik in mijn lijf voelde dat ik in elke cel zoveel verdriet, pijn en boosheid had opgeslagen en dat dat er nu uit mocht komen!

Deze vier dagen bij Li waren lifechanging. Ik ben daar door mijn eigen modder gegaan en heb mijn eigen pijn aangekeken! Ik hoorde dat alles liefde is, en dat je door dat te zien en te leven alles aankunt. Dat je je kunt verbinden met de natuur en dat je daar ook rustiger van wordt. Ik kreeg beeld en geluid bij alle bewegingen van level 1. Ik ging voelen wat chineng voor mij kon doen, door de dagelijkse beoefening. Ik ging opgetild en opgewekt naar huis na die vier dagen.

 Saskia

In juni van dat jaar deed ik een cursusdag bij Saskia in Deurne samen met Jolanda. Het ging over stromend door de overgang. Ze deed dat samen met een psycho dynamisch therapeut. Ik kwam daar binnen en het eerste dat Saskia zei was: jij gaat de opleiding doen, heb ik gehoord! Oh is dat zo, zei ik. Grappig genoeg was het voor mij direct duidelijk dat dat zo ging zijn. Ik zou de opleiding gaan doen tot instructeur!

Intussen was begin juni duidelijk geworden dat mijn man een relatie had met een andere vrouw. Dit was natuurlijk heel pijnlijk om te ontdekken. Toch voelde ik naast de pijn en het verdriet dat ik dit aankon, dat we hier samen uit konden komen. De lessen van teacher Li maakten dat ik vanuit liefde kon kijken. Liefde voor mezelf maar ook voor Reinout. We waren allebei kwetsbaar geweest na mijn ongeluk. Ik was op zoek gegaan naar wie ik was zonder dat ik nog de rollen kon vervullen die ik daarvoor deed. Wie was ik nog zonder al die functies en bezigheden? Ik was “gewoon” Judith, niets meer en niets minder. Ik kon gewoon “zijn.” Zonder te hoeven geven, voor anderen te hoeven zorgen, zonder weer te bewijzen dat ik iemand was, was ik Judith. En er werd nog steeds van mij gehouden!!

Op zoek naar…

Zo ging ik op zoek naar mezelf door te trainen en vragen te stellen aan het universum. Ik kreeg nog antwoorden ook! Reinout en ik gingen in therapie, gingen allebei naar een coach, Reinout ging mee naar een introductiedag bij Patricia, we deden familieopstellingen. En uiteindelijk voelden we ons sterk genoeg om ons verhaal te delen met vrienden en familie. Dat was heel heftig en wederom pijnlijk. Maar door keer op keer ons verhaal te vertellen, onze eigen pijn onder ogen te zien en te delen dat we er uit aan het komen waren, dat het niet het einde van ons huwelijk betekende, begon het andere mensen ook hoop te geven. Onze liefde voor elkaar, het tonen van onze kwetsbaarheid bracht een enorme verdieping in onze vriendschappen en in de relatie met onze ouders, broers en zussen. Ik besloot oktober 2018 ons proces op te schrijven en dat werd een boek met de titel… “van onmacht naar kracht, scheiden is (g)een optie”

Precies een jaar later in oktober 2019 was de presentatie van het boek daar. En het mooie is, er kwam wederom een ontwikkeling die ik niet had kunnen voorzien: ik voelde dat ik geen andere weg meer kon lopen dan die van de liefde, er was een urgentie voelbaar die ik niet eerder had ervaren. Tijdens de dagelijkse beoefening van Chineng kwam steeds duidelijker naar voren wat me te doen staat: Energetisch en systemisch werk doen met mensen die onrust hebben in hun partnerrelatie omdat ze in de relatie met zichzelf de verbinding zijn kwijtgeraakt.

Nu

Vanaf 1 maart 2020 ga ik mijn nieuwe pand in Leusden een praktijk starten voor bewustwording en zingeving in relaties. Ik heb mijn financieel planners diploma opgezegd en mijn Mediation federatie. Dat werk dat ik de afgelopen 24 jaar heb gedaan, heeft me heel ver gebracht, maar nu sta ik mezelf toe om datgene te doen waarvan ik voel dat het nu nodig is. Als ik zo veel heb gehad aan energetisch en systemisch werk dan wil ik dat graag door gaan geven! Dat heeft Chineng Qigong mij gebracht!

Hao LaIMG_8160

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s