Geen categorie

Oplossingsgericht herstellen

Hoe krijg ik weer de energie van een vrouw die bijna 45 wordt en in de bloei van haar leven staat? Dat is een vraag die mij nu al 14 maanden bezig houdt. Alle goede adviezen heb ik ter harte genomen, vaak hulp gevraagd en gekregen, met ervaringsdeskundigen gesproken, het internet afgestruind op zoek naar de code voor meer energie. Ik heb gelachen, gehuild, gezond gegeten, gewandeld, gefietst en gezwommen en nog geeft mijn lichaam aan, dat ik er niet ben. Ik zit mezelf in de weg, zoals dat dan heet.

Waar ik de afgelopen week wel energie van heb gekregen was een dag permanente educatie met Fredrike Bannink. Fredrike Bannink, klinisch psycholoog en onder andere supervisor op het gebied van mediation, heeft vele boeken geschreven over oplossingsgericht coachen, mediaten, werken en gespreksvoering. Ze geeft over de hele wereld gastcolleges en trainingen over dit onderwerp. Wauw, wat een vrouw. Zonder kapsones en zo nuchter. Really awesome!! Ik heb het in me opgezogen en pagina’s mee zitten schrijven om dit mee te kunnen nemen en er mijn voordeel mee te doen.

De dag begon met de vraag: stel je collega mediator voor en vertel wat je waardeert in hem of haar. Zo gingen 15 mediators van start met een smile van oor tot oor. Echt geweldig!  We zijn als mediator allemaal cheerleaders: alles bekrachtigen wat de goede kant op gaat. En ook: hoe kun je mensen in een conflict situatie weer in beweging krijgen? Door ze met de juiste vragen uit te nodigen in beweging te komen!

Oplossingsgericht mediaten gaat niet over het probleem of conflict zelf. Vaak wordt gevraagd: wat is er aan de hand? Dan ga je kijken wat het probleem is en daar wordt vervolgens advies voor gegeven. Hoe dat op te lossen is. Bij oplossingsgerichte mediation kijken we naar: wat wil je voor het conflict in de plaats? Waar wil je naar toe? Wat hebben mensen er zelf al aan gedaan, gegoogled, op papier gezet etc.

Om weer bij mezelf terug te komen…ik heb dus eigenlijk een soort van conflict met mezelf. Ik wil daar natuurlijk uitkomen, want een conflict met jezelf is het vermoeiendste wat er is. Dus hoe ga ik daar uitkomen? Door nu eerst te kijken wat goed werkt. Ehhh, ja dat vind ik al lastig. Misschien moet ik daar eerst maar eens achter gaan komen. Soms werkt iets wel en soms werkt iets niet. De ene keer kan ik prima tegen bepaalde activiteiten, geluiden, veel licht, de andere keer krimp ik ineen of raak ik uitgeput. Wie of wat kan mij daarbij helpen?

Wie het weet mag het zeggen, ik sta overal, echt overal voor open. Dat een groot deel in mijzelf besloten ligt, ben ik intussen ook achter. De oplossing zit in mijzelf. Maar ja, als je probleem (hoge lijdensdruk door hoog streefniveau) veel zwaartekracht heeft, zoals Fredrike dat zo mooi omschrijft, hoe laat je het vliegtuig dan opstijgen? Door mijn methodiek te veranderen, is een van de oplossingen. Nou ja, daar ga ik dan maar weer eens een nachtje over slapen…

IMG_0206

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s