Geen categorie

Keep calm and stay positive

Body Stress Release (kortweg BSR) helpt om spierspanning die is opgeslagen in het lichaam te verminderen. Mijn hoofd, nek en schouders zijn de plekken waar de gevolgen van de kop-staartbotsing nog dagelijks merkbaar zijn. Hierdoor is het lastig mij te concentreren op computer schermen of daaraan gerelateerd werk en ben ik snel overprikkeld door geluiden en indrukken die ik opdoe. Samengevat gaat dit om een verzameling aan klachten die vallen onder de noemer post-commotioneel syndroom.

Als je er vanuit gaat dat alle prikkels via een trechter je hersenen binnenkomen, dan zijn alle prikkels bij mij grote knikkers die de trechter al snel doen verstoppen. Er hoopt zich dan een een volle trechter op aan knikkers boven het hoofd. Dit geeft letterlijk een grote druk, zowel mentaal als fysiek, waardoor de verwerking van wel binnengekomen prikkels ook lastiger gaat. Hierdoor wordt het “handelen” bemoeilijkt, neem je lastiger besluiten over soms hele simpele dingen en kun je situaties minder goed overzien. Daarnaast kost dit allemaal extra veel energie.

Die energie moet zich ook weer opbouwen en dat is nu juist het lastige bij post-commotionele klachten. Ik merk dat het opdoen van energie steeds beter gaat. Was het eerst nog een belasting om bijvoorbeeld buiten de deur te eten vanwege de hoeveelheid prikkels die je in een restaurant opdoet, nu krijg ik er juist energie van! Rustig met ons gezin eten en met elkaar bijkletsen geeft mij weer voor uren energie. En dat is winst! Ik kan mij beter afsluiten voor licht en geluid (muziek en andere mensen die praten) en beweging van voorbij rijdend verkeer. De Chi Neng Qigong lessen die ik vanaf eind januari volg werpen daarbij ook zijn vruchten af!

Naast alle basale gezondheidszorg (huisarts, revalidatiearts, fysiotherapeut) die ik consulteer, ben ik er van overtuigd dat complementaire gezondheidszorg of technieken, zoals BSR onmisbaar is om het lichaam in staat te stellen zichzelf te helen. Een positieve mindset helpt daar natuurlijk ook bij.  Juist de afgelopen weken heb ik gemerkt dat een positieve mindset ook ruimte moet bieden voor reflectie op minder positieve emoties.  Als je het zo zat bent omdat je nu na een jaar eigenlijk wil dat het nu “klaar” is en je er achter komt dat dat natuurlijk niet zo werkt, dan kun je daar behoorlijk van in de put raken. Je ziet het licht aan het eind van de tunnel dan gewoon even niet.IMG_0620

Ik heb ervaren dat de menselijke veerkracht gelukkig zo groot is dat je steeds meer oog krijgt voor dingen die wel helpen waardoor de focus zich minder richt op datgene  wat je mist of wat je beperkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s